Čili pipirai vazone

Nusipirkus čili pipirų, suvalgomi  jie su visomis sėklomis – juk pats kaifas ir yra tame laikančiąjame sėklas minkštime. Tačiau prekybcentriuose parduodamuose čilekuose kapsaicino (Capsaicin) dažniausiai truputį daugiau nei saldžiojoje paprikoje. Suvalgai kaip agurką ir tiek – žolė kažkokia raudona. Retai kada būna itin aštrūs. Jau pradėjau galvoti, kad į prekybcentrius veža kokią neaštrią rūšį – prie cepelinų netinka, tai ir paklausa maža, užveši atomo – neišpirks.
Šitą savo sukurą neaštrių pipirų rūšies mitą sugrioviau, kai paragavau iš tų pačių pirktinių pipirų išlukštentų sėklų išauginus va tokį:

View post on imgur.com

Tik prakandus nustebino sultingumas. Net taškosi – ir visa burna „padegama“. Moterim: norit putlių raudonų lūpų? Valgykit ne vatoje išaugintus čilekus 😀
Aštrumas: buvau labai nustebęs – aštrumo pakankamai net man. Pora pipiriukų buvo tokie aštrūs, kad negalėjau vietoje nusėdėti, krokodilo ašaros bėga. Aplenkė netgi pragarišką padažą Inferno Extreme, kurio galima įsigyti teisingoje parduotuvėje Assorti.lt

Itin aštrus padažas Inferno Extreme

Nors žinau gesinimo priemonių, bet nesiėmiau gesinti – kelias minutes prasikankinau. Tai jau buvo per daug. Aštriai mėgstu, bet viskam yra ribos. Žinoma, tik pora pipiriukų tokių, visi kiti  tiesiog labai aštrūs, bet įveikiami skaniai.
Žali gal net aštresni, nei raudoni, nors ir tie, ir tie gerai degina.
Kvapas: jo daug. Prakandus namiškiai klausia, kaip galiu tokius valgyti, aštrumas sklinda kvapu 🙂

Nemėgstantys aštriai galit auginti pipirus dėl grožio – augalas gražus, balti žiedukai ištisai mezgasi, patys pipiriukai gražiai atrodo. Fotkinta jau rudeniop, augalas jau nenorėjo augti, dar kiek laiko pabuvo ir vysti pradėjo. Spalio mėn. buvo nuimtas visas derlius. Vasarą jis dar gražiau atrodo. O pipirus galit padovanoti mėgstantiems aštriai – geri dalykai neprapuls.

Derlius nuimtas, ir pipirai džiūsta. Sudžiūvę irgi pakankamai aštrūs, nors sultingumo labai trūksta.

Griausiu mitą, kad daiginti, sodinti reikia pavasarį – bandysiu sudaiginti sausį, ir žiūrėsiu – gal pavyks pažeisti augalų teises ir priversti augti žiemą.
Nėra ką lyginti išaugintuose kažkur monokultūriniuose laukuose ar hidroponikoje – paprasčiausiai vazone išauginti be jokių spec. pastangų melejonus kartų geresni.

Keletas auginimo niuansų:
šiltomis / karštomis dienomis išnešdavau į kiemą. Kelis kartus. Palepinti augalą 🙂 Bute auginantys sakė, kad jei nesimezga vaisiai, supurtydavo krūmelį ir tada pradėdavo megztis. Kadangi turiu kiemą, tai apvaisinimui „pasamdžiau“ kaimyno bites.

Parašykite komentarą

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos